Voorgenomen Route 2025

 

 Stremmingen in Duitsland.

 

Haren-Rütenbrock-Kanal:  Link naar stremming

 

Mittellandkanal: Link naar stremming

 

Elbe-Lübeck-Kanal (Donnerschleuse): Link naar stremming

 

Waarschijnlijk wordt  onze route door Duitsland via Delfzijl (Haren-Rütenbrock Kanal is dicht van 4 mei 2025 tot 23 juni 2025) --- Dortmund-Ems-Kanal --- Mittellandkanal (Kanaal brug over de Elbe wordt droog gelegd ivm inspectie/onderhoud van 31maart  2025 tot 24 mei 2025) --- Elbe-Seitenkanal --- Elbe op tot Dömitz --- Müritz Elde Wasserstrasse ---Schweriner See --- Plauer See --- Fleesensee --- Kölpinsee --- Müritzsee --- Obere Havel-Wasserstrasse --- Havel-Oder-Wasserstraße --- Werbellinsee --- Havel-Oder-Wasserstraße --- West Oder --- Odra --- Zalew Szczeciński --- Zalew Kamienski --- Oderhaff --- Peene --- Peenestrom --- Schaproder Bodden --- naar het eiland Hiddensee en het eiland Rügen --- Barther Bodden --- Saaler Bodden.

Terug naar NL waarschijnlijk via de Oostzee naar Travemunde --- Elbe-Lübeck-Kanal --- Elbe --- Oterndorf --- Schifffahrtsweg Elbe-Weser --- Weser --- Hunte --- Kuste kanal --- Dortmund-Ems-Kanal --- Haren-Rütenbrock Kanal --- St Jozefvaart  --- Verlengde Hoogeveensche Vaart  --- Kanaal Almelo-De Haandrik  --- Twenthekanaal  --- IJssel --- richting Doesburg!!

 

We starten rond 8 mei en zijn dan eind augustus terug in Doesburg NL voor het Kentenaren weekeind.

Woensdag 7 Mei. Uren gevaren 6 – 18°C–zon–wind N 3 Beaufort

Vanochtend om 10.00 uur vertrokken van huis. Eerst naar de supermarkt gegaan om verse etenswaren in te slaan, aangezien we de houdbare producten al op de boot hadden ingepakt. Vervolgens doorgereden naar Zwartsluis om de boot verder klaar te maken. Om 13.00 uur zijn we daar uit de haven vertrokken, met Delfzijl als bestemming. De route via Ter Apel naar Duitsland bleek helaas niet haalbaar, aangezien het Haren-Rütenbrockkanaal tot 23 juni is afgesloten vanwege de bouw van een brug in Haren. We hebben aangelegd op een klein eilandje in de buurt van het Tjeukermeer. Het plan is om vrijdag, afhankelijk van de weersomstandigheden, via de Dollard van Delfzijl de Eems te varen, aangezien er toenemende wind wordt voorspeld.

 

Donderdag 8 Mei. Uren gevaren 11,5 – 20°C–Zon–wind N 3

Om 07:30 uur vertrokken richting Scharsterrijn. Daar eerst getankt voor €1,48 per liter diesel. Om 09:00 uur ging de brug open, waarna de reis werd voortgezet richting Delfzijl. Uiteindelijk aangemeerd bij de zuidzijde van de Groevesluis, aan een steiger net voor Delfzijl. Morgen is het laagwater om 04:43 uur en hoogwater om 11:05 uur, dus plannen we een vroege start om nog te profiteren van de meegaande stroom.

 

Vrijdag 9 Mei. Uren gevaren 3,5 – 16°C–Zon–wind O2

De wekker ging om 5:45. Bij het opstaan hing er een lichte mist over de omgeving. Om 6:45 waren we al door de zeesluis in Delfzijl, en inmiddels was de mist helemaal verdwenen. De Dollard lag erbij als een spiegel, zo glad was het water. Met de stroom mee haalden we een snelheid van 14 km/uur. Om 8:45 meerden we aan in Ditzum, Duitsland, een charmant vissersdorpje. Even later ontstond er wat opschudding bij de voet- en fietsveerpont. Een grote trekker reed het pontje op, waarna het pontje zichzelf tegen de palen positioneerde. Vervolgens werd een klein bootje te water gelaten. De trekker reed achteruit, waardoor de klep zakte en zowel het roer als de schroef zichtbaar werden. Twee mannen in wetsuits stapten in het kleine bootje en voeren naar de schroef. Eén van hen klom uit het bootje en begon aan de schroef te werken. Uiteindelijk kwam er een soort hijsband uit de schroef los. Daarna besloten we het pittoreske vissersdorpje in te lopen en te verkennen. Bij terugkomst bleek onze boot droog te liggen, schuin achterover hellend. Dat betekent dat we vannacht waarschijnlijk andersom moeten slapen!

 

 

 

Zaterdag 10 mei – 8 uur gevaren – 18°C – Zonnig – Wind O2

Vannacht hebben we andersom in bed gelegen, met ons hoofd naar de punt van de boot. Dit deden we omdat de boot bij laag water schuin omhoog droog lag. Toen we vanmorgen wakker werden, hing er een dikke mist in de haven. Rond 8.40 uur trok de mist op en kwamen we vrij uit de modder. Het weer was prachtig. Terwijl we over de Eems voeren, werden we achtervolgd door een kustvaarder die onderweg was naar de scheepswerf in Papenburg. Dankzij de zandrivier hadden we 5 km stroom mee, wat het varen vergemakkelijkte.

Bij de eerste sluis troffen we waarschijnlijk dezelfde sluiswachter als in 2019. Hij sprak alleen Duits. Terwijl hij "Duits!" riep, gooide hij meteen de haak erop. Vervolgens reageerde hij ook niet meer via de marifoon. We zijn achter een vrachtschip de sluis ingevaren, maar dat schip had moeite om de sluis uit te komen. Het leek vast te zitten in een dikke laag zand, want de schroef wierp enorme hoeveelheden zand omhoog. Na deze sluis vervolgden we onze tocht over de Eems en passeerden we nog drie sluizen. Hier was de communicatie gelukkig een stuk vriendelijker!

Omdat zondag een prachtige dag belooft te worden, hebben we ons anker uitgegooid in een lus van de Eems, vlak bij de dam, een paar kilometer voor Haren. We blijven hier zondag ook ankeren. Deze plek hebben we eerder bezocht op een warme dag, en het blijft een fantastische locatie om te genieten van de rust en natuur!

 

 

 

Zondag 11 mei – Geen gevaren uren – 22°C – Zon – Wind O3

Vandaag blijven we op deze prachtige ankerplek (N52 49.526 E7 15.866). Enkele anker buren kwamen langs, waarschijnlijk zondagvaarders uit Haren. Ondanks de watertemperatuur van slechts 16,5°C toch even een rondje om de boot gezwommen. Morgen zetten we onze koers verder naar het zuiden.

 

Track's week 19, 259km

 

Maandag 12 Mei. Uren gevaren 7 – 20°C–Zon–wind O4

De dag begon vroeg: om 06.45 uur vertrokken. We hebben onderweg nog even bij de sluis van het Haren-Rütenbrock-Kanaal gekeken. Er was geen duidelijke aanwijzing dat het kanaal gesloten is vanwege de bouw van een nieuwe brug. Vandaag zonder problemen door 7 sluizen gevaren, meestal achter een vrachtschip aan. De sluiswachters waren bijzonder vriendelijk! Voor de nacht aangemeerd op een prachtige plek net achter Schleuse Altenrheine.

 

 

Dinsdag 13 Mei. Uren gevaren 6 – 24°C–Zon–wind O4

We vertrokken om 08.00 uur en passeerden zonder problemen twee sluizen. Bij beide sluizen lag er een vrachtschip voor ons dat zijn motor liet draaien, wat zorgde voor flinke rookontwikkeling. Waarschijnlijk durfde de schipper de motor niet uit te zetten, mogelijk uit angst dat opstarten problemen zou geven. Daarna voeren we verder op het Mittellandkanaal (MLK) en vonden een mooie aanlegplaats in Bramsche, net voor de brug, vlakbij het bedrijf Eilers (locatie: N52 24.057 E8 00.310). In Bramsche kunnen we ook boodschappen doen. Morgen zetten we waarschijnlijk koers naar de jachthaven van MYC in Lübbecke.

 

Woensdag 14 Mei. Uren gevaren 4,5 – 20°C–Zon–wind NW2

We vertrokken om 07:40 uur voor een prachtige vaartocht door een heuvelachtig landschap. Aan het einde van de tocht meerden we aan in de jachthaven MYC in Lübbecke. Tot onze verrassing kwamen we daar de eigenaren van de kotter "Margje" tegen, die we twee jaar geleden al hadden ontmoet in Frankrijk. Het was erg gezellig om even bij te praten!

Donderdag 15 Mei. Uren gevaren 2,5 – 17°C–Zon–wind NW3

Om 08:15 uur zijn we vertrokken en hebben koers gezet richting het watercomplex van Minden, waar we later zijn aangemeerd. Daar raakten we aan de praat met de bemanning van de Saffier, die net achter ons was afgemeerd. Interessant genoeg vertelden zij dat ze onderweg al vaker een Kent 28, genaamd Schollevaer, waren tegengekomen.

Voor ons ligt een boot van een kunstenaar.

Vrijdag 16 Mei. Uren gevaren 4 – 17°C–Zon–wind WNW3

We vertrokken om 08.00 uur en meerden later aan vlak bij Haste. Op kilometerpaal MLK 138,3 ligt een tankstation op korte loopafstand. Met behulp van het steekwagentje haalden we diesel (€1,50 per liter) en vulden de tank bij. Ondertussen ontvingen we bericht van de “Schollevaer” dat ze ons op de hielen zitten.

 

Zaterdag 17 Mei. Uren gevaren 4 – 17°C–Zon in de late middag regen –wind WNW3

We vertrokken om 08.30 uur en voeren tot MLK km 148.9, waar we aanlegden en wachtten op de "Schollevaer". Vervolgens voeren we samen naar de jachthaven in Hannover. De avond sloten we gezellig met elkaar af.

In de namiddag kregen we onze eerste regenbui van de reis.

 

Zondag 18 Mei. Uren gevaren 6 – 18°C–Bewolkt –wind WNW3

Om 07:45 uur vertrokken we vanuit Hannover. Het plan voor vandaag is om samen met de Schollevaer naar jachthaven Heidanger te varen. Bij sluis Anderten, met een hoogteverschil van 14,7 meter, moesten we kort wachten op een meevarend vrachtschip. Uiteindelijk lagen we met vier motorboten bij de wachtplaats van de sluis. Het schutproces verliep vlot, maar zorgde voor flinke golfbewegingen. We maakten de voor- en middenlijn vast aan de bolder, terwijl de achterlijn om de treden van een trap werd gelegd. Het was telkens een kwestie van op het juiste moment de lijnen overpakken. Na het uitvaren hebben we de lijnen schoongewassen, want die zaten onder de klei.

Aangemeerd in de mooie haven van Heidanger. In de avond was het nog een gezellig samenzijn met de "Schollevaer". Laat in de avond afscheid genomen want de "Schollevaer" gaat het Elbe-Seitenkanal op en wij gaan richting Berlijn.

Track's week 20,  297km

 

Maandag 19 Mei. Uren gevaren 6 – 17°C–Bewolkt –wind WNW3

Om 06:45 vertrokken. We hebben besloten niet via Dömitz te varen, omdat de Elbe daar bijna droog staat. Onze koers is richting Berlijn. Bij de sluis Sulfeld kregen we te maken met de kleinere sluis. Samen met twee andere jachten zijn we erdoorheen gegaan. Na de sluis voeren we door de indrukwekkende Autostadt en meerden uiteindelijk aan bij een prachtige steiger nabij Frankenfelde, MLK km 268,7. In de namiddag brak de zon door, wat het geheel een aangename sfeer gaf. Morgen belooft een spannende dag te worden. We moeten naar de andere kant van de Elbe zien te komen. Bij het waterkruispunt Maagdenburg is de Elbe-kanaalbrug namelijk drooggelegd vanwege reparatie en inspectie. Dit betekent dat we vóór de kanaalbrug via de sluis van Rothensee boven en beneden moeten afdalen naar de Elbe. Vervolgens varen we onder de brug door om daarna via de Niegrippersluis weer omhoog te gaan naar het Elbe-Havel-Kanal (EHK). We zijn benieuwd hoe het zal verlopen!

Dinsdag 20 Mei. Uren gevaren 6 – 21°C–Zon –Wind WNW2

Om 07:30 vertrokken en onderweg gestopt bij de Netto in Habersleben om brood en andere benodigdheden te kopen. De kanaalbrug is al enkele maanden drooggelegd vanwege onderhoud en reparaties, maar staat gepland om op 24 mei weer in gebruik te worden genomen. Hierdoor moesten we een omweg maken via de Elbe en een aantal sluizen. Rond 13:45 arriveerden we bij de Rothensee-sluis en -lift om af te dalen naar het Elbe-dal. Bij het aanvragen van de sluis werd ons door de sluiswachter verteld dat we een uur moesten wachten, wat uiteindelijk ook klopte. We gingen alleen de grote sluis in, een afdaling van 20 meter met behulp van drijvende bolders. Toen de sluisdeuren aan de onderkant open moesten, liep het systeem vast. Via de marifoon meldde de sluiswachter: "We have a problem." We moesten vervolgens een uur onderin de sluis wachten, waar het behoorlijk koud was. Na de sluis passeerden we de industriehaven en kregen we te maken met een extra sluis, die alleen wordt gebruikt bij zeer laag water in de Elbe. Hier wachtten we nog 20 minuten op een andere boot voordat we verder konden. Bij het uitvaren gingen we verder op de Elbe, waar de waterstand in de vaargeul varieerde tussen 1,2 en 2,2 meter. Het was belangrijk om goed op de markeringen te letten om binnen de geul te blijven. Bij de benedenstroomse kant van de kanaalbrug op de Elbe zijn we via de sluis Niegripp het Elbe-Havel-Kanaal ingevaren. We vonden een mooie ankerplek in de Kiesgrube Niegripp See, waar we in 2019 ook al eens geankerd hadden. We arriveerden daar rond 18:15 en besloten de volgende dag op dezelfde plek te blijven.

Woensdag 21 Mei. Uren gevaren 0 – 21°C–Zon –Wind W3-4

Vandaag zijn we voor anker gebleven in de Kiesgrube Niegripp See. Het water was kristalhelder, had een redelijke aangename temperatuur van 18°C, en was perfect om in te zwemmen. Vanwege de wind hebben we onze plek even moeten verplaatsen. Tijdens het verankeren haalden we per ongeluk een dikke kabel omhoog met het anker. Oh, en als bijeffect zetten we Maagdenburg even in het donker (grapje)! Om 14.30 uur hoorden we sirenes. Het bleek dat de kanaalbrug over de Elbe na bijna 2 maanden weer open ging. Dat is 3 dagen eerder dan aangegeven!

Donderdag 22 Mei. Uren gevaren 6 – 14°C–Zon –Wind W4-5

Vanmorgen om 07:30 vertrokken. Onderweg kwamen we de MS Elbe Princesse tegen, een moderne radarboot die speciaal ontworpen is om in ondiep water te varen. Dit indrukwekkende schip is 95 meter lang, 10,50 meter breed en heeft een diepgang van slechts 0,9 meter. De aandrijving wordt verzorgd door twee krachtige 750 pk Volvo-motoren, en ook de twee boegschroeven hebben elk een 500 pk Volvo-motor. Tijdens onze tocht passeerden we twee sluizen, samen met twee andere Nederlandse boten: de Jutter en de Saffier. Uiteindelijk meerden we aan bij de gemeentekade in Plaue an der Havel (€1,80 per meter). Ondanks de stevige wind, die kastanjebloesem van de bomen op de kade in onze boot blies, was het een mooie ervaring. Maar ach, dat hoort nu eenmaal bij deze tijd van het jaar!

Kopie van internet

Vrijdag 23 Mei. Uren gevaren 7 – 12°C–Half bewolkt –Wind WNW4

Om 06.45 uur vertrokken. Gisteren kwam er ook een watersporter aan met een kajak en een hond. De kajak was tot de rand toe volgeladen. Het was een wonder dat deze nog bleef drijven. Ze overnachtten in een klein tentje aan de oever. Onderweg passeerden we één sluis. Daar kwamen we opnieuw de twee Nederlandse boten tegen, de Jutter en de Saffier. De vaartocht voerde ons door een prachtig gebied en was zeer de moeite waard. Uiteindelijk meerden we aan in Spandau, bij de Spandauer Yacht Club. Hier waren we in 2019 ook al eens geweest tijdens ons bezoek aan Berlijn.

Zaterdag 24 Mei. Uren gevaren 5,5 – 14°C–Half bewolkt –Wind W4

Om 08.00 uur zijn we vertrokken. Bij het binnenvaren van de Pichelsdorfer Gemünd zagen we een bijzondere gebeurtenis: zes wilde zwijnen en twaalf biggetjes staken zwemmend het water over. Het was indrukwekkend om te zien hoe goed en snel ze konden zwemmen! We probeerden nog een foto te maken, maar de afstand was te groot om een scherpe opname te krijgen. Vandaag zijn we door twee sluizen gevaren. In de Lehnitzsee hebben we even voor anker gelegen. Bij sluis Lehnitz maakten we samen met drie andere boten een stijging van zes meter. Het was een vrij intense sluis met flinke golfbewegingen. Het water werd binnengelaten door de hefdeur een stukje omhoog te trekken, wat zorgde voor extra dynamiek. We voeren door tot aan sluis Liebenwalde, waar we besloten aan te meren voor de nacht. Daarbij lagen we naast een prachtige oude boot, de “Fortuna” uit 1930, die nog steeds wordt aangedreven door een klassieke putputmotor. Tijdens de avond kwam de waterpolitie langs. Ze informeerden ons dat aanmeren eigenlijk niet toegestaan is voordat de sluis gesloten is. Gelukkig wist onze Duitse buurman met een praatje de situatie te verzachten, en we kregen toestemming om te blijven liggen.

Zondag 25 Mei. Uren gevaren 7 – 14°C–Regen –Wind ZW3

Net voordat we de sluis in gingen, riep onze buurman me om naar de motor te komen kijken. Hij wilde me laten zien hoe alles gesmeerd moest worden. Elk smeerpunt kreeg aandacht en ook de open kleppen moesten zorgvuldig worden voorzien van olie. De indrukwekkende 3-cilinder motor was maar liefst 1,8 meter hoog en woog 3,2 ton. Hij noemde nog trots het merk van deze motor uit 1930, maar dat ben ik helaas vergeten. Via drie zelfbedieningssluizen en een brug, samen met de “Fortuna,” zijn we uiteindelijk tot aan Zehdenick gevaren.

Track's week 21,  321km

 

Maandag 26 Mei. Urengevaren 7 – 20°C–Zon –Wind ZW3

Om 07.45 uur vertrokken. Het was zonnig. Door 2 sluizen zijn we alleen gegaan. Bij de 3 sluis moest er een noodbrug verwijderd worde net na de sluisdeur. We zijn 3x keer op en neer gegaan omdat er ander andere boten bijkwamen. Onze Duitse achter buurman met een grote boot was boos omdat het 1 uur duurde. Tja waar gewerkt kan het even duren. Er moesten 2 vrachtwagens, waarvan 1 twee keer over de nauwe brug. Het was een heel spektakel. Toen er geen verkeer meer over de brug ging werd deze eruit gevaren zodat wij erlangs konden. Hierna hadden we nog 1 sluis. Het anker laten zakken in de Stolpsee. De vaartocht ging vandaag over een mooi meanderen rivier de Havel. Door moeras bossen, dennenbossen met hier en daar heuvelachtig terrein.

Dinsdag 27 Mei. Urengevaren 4,5 – 18°C–Half bewolkt –Wind ZW4

Om 07.30 uur vertrokken. Bij sluis Canow hadden we een opstopping met 2 boten en 5 House boats. De sluis was defect. We hebben twee uur gewacht totdat we erin konden. We waren de 2e lichting. We spraken mensen onderweg uit Berlijn die al eens mee hadden gemaakt dat een sluis langdurig defect was en dat ze moesten omvaren via Dömitz om over de Elbe naar Berlijn te komen. Dit geeft ons wel te denken want omvaren via Dömitz kan niet ivm het lage water op dit moment in de Elbe.

Na een aantal meren en 5 sluizen zijn we aanbeland bij de sluis Diemitz net voor sluitings tijd. Na de sluis hebben we aangelegd. Deze sluis draait van 09.00 – 12.00 en 12.30-18.00 uur De eerste sluizen die we hadden in dit gebied draaide van 07.00 uur tot 21.00 uur.

 

Woensdag 28 Mei. Urengevaren 6,5 – 17°C–Regen/half bewolkt –Wind NW4

Om 07.15 uur vertrokken. Sluis Mirow staat bekent als een zeer drukke sluis maar wij waren alleen door de sluis. Hierna het 2e grootste meer van Duitsland over gevaren naar Röbel/Müritz. De haven was leeg geen boot te bekennen. Na het aanmeren kwamen er andere boten bij. Er hing een briefje op het hek dat er op Hemelvaartsdag (29-5) om 08.00 uur een vis wedstrijd begint tot zondag middag 16.00 uur (2-6) op de steiger. Dus op tijd weg!

Donderdag 29 Mei. Urengevaren 9 – 20°C–half bewolkt –Wind NW3

Vroeg vertrokken en koers gezet naar Plau am See. Onderweg nog even geankerd in de Kolpensee. Hierna verder via Malchow waar we 20 min hebben gewacht op de draaibrug. Deze brug draait 1x op het volle uur. Er zijn geen mogelijkheden om aan te meren. Dus een beetje ronddrijven met nog 5 andere boten. Na 3 vrij grote meren aangekomen in Plau am See. Het was gezellig druk in het stadje vanwege Vatertag (Hemelvaart). Aangemeerd in de een mooie jachthaven. In deze haven was het druk er bleek een Raggata gaande te zijn met ruim 200 Optimistjes met 21 volgboten. Achter de jachthaven was een tentenkamp waar de deelnemers en hun begeleiders overnachten. Er stond een grote eettent met allemaal banken en tafels. Er was heel wat te zien. Wij zijn in de namiddag de stad ingegaan waar het gezellig druk was. Tijdens onze wandeling stak er nog een Bever over het wandelpad. Hij trok zich niets aan van al die mensen. Net als de meeste Duitsers ook maar een lekker broodje braadworst gegeten met een biertje.

Vrijdag 30 Mei. Urengevaren 0 – 20°C–half bewolkt –Wind NW3

Vandaag in Plau am See gebleven.

 

Zaterdag 31 Mei. Urengevaren 2,5 – 24°C–zon –Wind W2

We hebben besloten om Plau am See als ons keerpunt te nemen. We willen namelijk voorkomen dat we vast komen te zitten door de gesloten sluizen of de lage waterstand in de Elbe. Daarom keren we terug naar de Havel-Oder-Wasserstraße om onze reis richting Rügen voort te zetten. Vanmorgen zijn we naar de Jabelscher See gevaren, want het beloofde een prachtige dag te worden. Net op tijd bereikten we Malchow, zodat we direct konden profiteren van de brugopening. Vervolgens hebben we ons anker laten zakken in het schitterende gebied van de Jabelscher See.

Zondag 01 Juni. Urengevaren 1,5 – 24°C–zon –Wind W2

Vandaag gevaren naar Waren. Een leuk oud plaatsje waar een havenfeest aan de gang was. We zagen meerdere keren mensen die op een bankje zaten wijzen naar onze vlag en hoorde hun zeggen Hollander. Wij hadden al opgemerkt dat we in dit gebied nog geen Nederlandse vlag hadden gezien op een boot. We hebben een mooie rondwandeling tussen het feest gebeuren gemaakt. Om 06.00 uur was het afgelopen en begonnen ze de attracties af te breken. Wat ons verwonderde is dat het reuzenrad met 4 personen in 6 uur tijd werd afgebroken.

Track's week 22,  189km

 

Maandag 02 Juni. Uren gevaren 5 – 22°C–zon –Wind W3

In de nacht trok er een stevige onweersbui over met flink wat regen, maar in de vroege ochtend brak de zon alweer door. Eerst zijn er nog wat boodschappen gedaan bij de Edeka, waarna de reis begon over de Müritzsee. Het water was levendig, met motorboten en varende hutjes die overal voor anker lagen. Dit is niet vreemd, aangezien de uitgestrekte bossen rondom de meren beschutting bieden. Dat is in Nederland toch een stuk minder gebruikelijk. Bij het ankeren is het wel belangrijk om een lange ankerketting te hebben, want de meren hier zijn over het algemeen diep, met dieptes tussen de 10 en 25 meter. Op het uitgestrekte meer kwamen we maar twee zeilboten tegen. Het gebied wordt vooral gedomineerd door motorboten en varende hutjes. Dit heeft onder andere te maken met de vaste bruggen en lage hoogspanningskabels die over het water lopen, vaak met een maximale doorvaarthoogte van 4,4 meter. Daarnaast waren er veel kano’s op het water, waarvan de gebruikers duidelijk op trektocht waren. In de avond slaan ze hun kamp op en zetten een tentje op aan de oever. In de middag vonden we een prachtige ankerplek, waar we genoten van een verfrissende duik rond de boot in het kristalheldere water. Een perfecte afsluiting van een mooie dag op het water.

Dinsdag 03 Juni. Uren gevaren 4 – 24°C–zon –Wind ZW3

Vandaag voeren we naar het Stolpsee, het laatste grote bevaarbare meer in het zuiden. Onderweg ontdekten we bij de sluizen dat de openingstijden sinds 1 juni waren gewijzigd. Eenmaal aangekomen, lieten we het anker zakken en genoten van de rust. Later in de middag arriveerden nog vijf andere boten op deze prachtige, beschutte plek. Hoge bomen op een heuvel boden uitstekende bescherming tegen de wind. Het meer bleek bovendien perfect voor een verfrissende duik.

Woensdag 04 Juni. Uren gevaren 5 – 25°C–zon –Wind ZW3

Bij de eerste sluis in Bredereiche waren werkzaamheden, waardoor we ruim 2 uur moesten wachten voordat we geschut werden. Daarna volgden nog drie sluizen. Halverwege de tocht hoorden we plotseling een vreemd geluid. De boot begon hevig te schudden, sturen werd lastig en de snelheid nam sterk af. Het was duidelijk: er zat iets in de schroef. Vooruit en achteruit varen om het los te krijgen hielp niet. Een Duitse motorboot passeerde en vroeg of we hulp nodig hadden. We bedankten en besloten rustig verder te varen op zoek naar een geschikte aanlegplek. Met een slakkengang bereikten we uiteindelijk een haventje bij Gasthaus & Pension Alter Hafen. Daar hebben we aangelegd, het zwemtrapje uitgeklapt en even overboord. Het bleek een flinke bos taaie waterplanten te zijn die in de schroef vastzat. Nadat we deze hadden verwijderd, konden we weer normaal varen. We vervolgden onze tocht naar Zehdenick, waar we besloten te stoppen voor de dag.

Donderdag 05 Juni. Uren gevaren 7,5 – 25°C–Bewolkt –Wind NW3

Vandaag eerst 3 zelf bedienings sluizen en een scheepslift. Bij het uitvaren van sluis Liebenwalde staken voor onze neus 9 zwemmende reeën over. Ze moesten een best eind omzwemmen omdat er een damwand was. Het Oder-Havel-Kanal opgevaren en aangemeerd in Eberswalde om wat boodschappen te doen. Op dat moment kwam er een grote passagiers schip aan en zijn we verder gegaan. Via de nieuwe bootlift 36 meter naar beneden. Even genoten van het weidse uitzicht over het Oderdal. Een leuke ervaring. Later hebben we aangemeerd  in Oderberg aan een leuk gastensteigertje. Hier hebben we overnacht en boodschappen gedaan.

Vrijdag 06 Juni. Uren gevaren 5,5 – 22°C–Bewolkt/regen en in de middag zon –Wind ZW5-6

Na de boodschappen vertrokken. Wij hebben besloten om de West Oder te nemen. We gingen als enigste door de sluis. Er was harde wind dus het was goed oppassen met het vastmaken van de lijnen tijdens het schutten. Het was een mooie vaartocht met de wind achter en de stroom mee. Eerst geprobeerd in het haventje van Schwedt aan te leggen. In de haven liepen we aan de grond. Aanmeren was geen optie omdat er ook geen plek meer was. Uiteindelijk is het met achteruit varen gelukt om de haven uit te komen. Doorgevaren naar Gartz waar we in 2019 ook hadden aangemeerd in een haventje. Het haventje was leeg. Was wel even goed opletten met het aanmeren omdat de stroom en harde wind van opzij kregen. Eerst het haventje voorbij gevaren om te zien hoe hoog de vinger steigers waren. De stootwillen op de goede hoogte gehangen en tegen stroom en wind in de box ingevaren. Door de wind en stroom werden we netjes tegen de vinger steiger gedrukt. Hierna bij de ijssalon een ijsje gegeten en een mooie rondwandeling gemaakt in dit mooie stadje. De betaal automaat voor de haven maar niet gebruikt. Deze zag er niet meer bruikbaar uit. Het leesvenster deed het ook niet. Misschien komt er wel een havenmeester langs. We zullen zien!

Zaterdag 07 Juni. Uren gevaren 3 – 24°C–Half bewolkt in de middag een onweersbui –Wind ZW5

Gisteravond kwam de havenmeester nog om 20.30 uur langs. Haven geld was €9,00. Vanmorgen om 08.45 uur vertrokken en de Oder verder afgevaren door een onbewoond gebied. De rivier is wel 200 meter breed en 10 meter diep. Onderweg het Duitse gastenvlaggetje omgeruild voor het Poolse vlaggetje. Aangemeerd in Szczecin in de North East Marina dat naast het amusementspark ligt. Hier staat een reuzenrad en er werd gedanst in Poolse klederdracht door kinderen. Aan de 2 gastensteiger lagen 6 boten terwijl er plaats is voor 15 boten. Een klein stukje lopen over de brug ben je in de mooie oude binnenstad met imposante gebouwen. In de namiddag nog een flinke onweersbui met windstoten.

Zondag 08 en maandag 09 Juni. Uren gevaren 0 – 18°C–Buiig weer –Wind W5-6

In Szczecin gebleven om de stad te verkennen en vanwege de stevige wind. Tijdens beide dagen hebben we wandelingen door de stad gemaakt en een bezoek gebracht aan het kasteel van de Pommerse hertogen, dat dateert uit 1346. Dit historische kasteel werd in 1944 gebombardeerd door de geallieerden, maar is tussen 1958 en 1980 volledig gerestaureerd.

Track's week 23,  262km

 

Dinsdag 10 Juni. Uren gevaren 6 – 17°C–Bewolkt in de middag regen –Wind ZW3-6

Vanmorgen zijn we vroeg vertrokken om 04.45 uur, net na zonsopkomst om 04.30 uur. De weersvoorspelling gaf aan dat de wind in de ochtend ZW3 zou zijn en in de middag zou toenemen naar ZW6. Voor de zekerheid hadden we onderweg verschillende havens uitgezocht, mocht de wind aantrekken. Onze eerste optie was Trzebież, gelegen aan het begin van het Zalew Szczeciński-meer. Andere mogelijke havens waren Nowe Warpno (PL) of Altwarp (D), beide gelegen in de Warper See of Jezioro Nowowarpienskie-baai. Als laatste optie hadden we Ueckermünde in gedachten, bij de monding van de rivier de Uecker. Rond 09.30 uur begon het te regenen en nam de wind flink toe. Daarom hebben we besloten koers te zetten naar Altwarp. Het is een prachtige, recent opgeknapte kleine haven. Aan de ene kant vind je aanlegplaatsen voor lokale vissersboten, terwijl de andere kant is ingericht voor jachten. Daarnaast is er een ruime standplaats voor campers, wat het een veelzijdige en charmante plek maakt.

Woensdag 11 Juni. Uren gevaren 0 – 17°C–Bewolkt in de ochtend en zon in de middag –Wind NW5

We zijn nog steeds de enige passant met de boot. Vandaag zijn we in Altwarp gebleven, waar we een prachtige wandeling door de duinen hebben gemaakt. Onderweg kochten we een brood bij de winkel van Tante Emma, een charmant dorpswinkeltje dat slechts een paar uur per dag open is. Er lagen slechts twee broden in het rek, dus we namen er één mee voor onszelf.

Donderdag 12 Juni. Uren gevaren 4,5 – 19°C–Zon –Wind NW2-3

Om 07:30 uur vertrokken we uit Altwarp. In de ochtend zou er een rijdende kraan arriveren om een boot te water te laten, precies op de plek waar wij lagen. Daarom vertrokken we op tijd. De tocht over het grote meer verliep rustig en ontspannen. Toen we langs de oude, defecte Eisenbahnhubbrücke Karnin voeren, zagen we in de verte een Kent 27 Cruiser liggen bij de Anklamer Fähre. We zijn er even langs gevaren om een zo goed mogelijke foto te maken. Bij de monding van de rivier de Peene hebben we geankerd. Hier zagen we meerdere zeearenden in actie. Eén van hen pakte vlak naast de boot een flinke vis uit het water. Met de vis stevig in zijn poten en de kop naar voren vervoerd, vloog hij weg. Op de foto zijn er zelfs twee zeearenden te zien.

Vrijdag 13 Juni. Uren gevaren 4 – 19°C–Zon –Wind O5

Om 08:15 uur vertrokken met een flinke stroming mee landinwaarts. Dit kwam waarschijnlijk door het opgestuwde water als gevolg van de harde oostenwind. Bij Anklam konden we nét onder de spoorbrug door. Op de kaart stond een doorvaarthoogte van 2,7 meter aangegeven, maar door het opgestuwde water was deze lager dan verwacht. We zijn doorgevaren naar Jarmen, waar we aan de kade hebben aangelegd voor de nacht, naast de campers. Hier hebben we de dieseltank bijgevuld en gelijk boodschappen gedaan.

 

Zaterdag 14 Juni. Uren gevaren 1 – 25°C–Zon –Wind O4

Gevaren naar een mooie ankerplek vlakbij een bever burcht. De bevers lieten zich niet van dichtbij zien. Op een afstand van 100 meter waren ze pas zichtbaar. We hebben ook een otter gespot die een vis aan het eten was en ook een rode wouw die hoog in de lucht boven ons bleef cirkelen. De rivier de Peene en een strook land naast de rivier aan beide zijden zijn een natuurgebied. De strook naast de rivier bestaat uit riet en moerasbossen. Het water is heerlijk zwembaar. Enigste wat een nadeel is dat je met een natte huid aantrekkelijk bent voor steekvliegen.

Zondag 15 Juni. Uren gevaren 1,5 – 27°C–Zon –Wind Geen

In de middag van onze warme mooie ankerplekje naar het plaatsje Loitz gevaren. Aangemeerd in het haventje. Een flinke wandeling gemaakt door en langs het plaatsje.

Track's week 24,  147km

 

Maandag 16 Juni. Uren gevaren 5 – 20°C–Half bewolkt –Wind NNW4

Om 07.00 uur vertrokken om de brug van 07.20 te halen. Ook  waren we net optijd voor de brug in Demmin. In beide plaatsen draait de brug maar 4x per dag 10 minuten. Hierna zijn we de  Kummerower See over gevaren naar Malchin. Hier aangemeerd  in de haven. Havengeld was van deze mooie haven €4,80 met goed sanitair. In Malchin een mooie rondwandeling gemaakt.

Bij het begin punt van de rivier de Peene staat geen nul (0) bordje meer dus daarom een foto met 0,5 km bordje.

Dinsdag 17 Juni. Uren gevaren 1 – 24°C–Zon –Wind NW2

Vertrokken uit Malchin en naar een mooi ankerplekje op de Kummerower See gevaren -een ondiep plekje met een zandbodem. Het is een mooie gelegenheid om de romp van de boot te wassen. Het water was 18 graden dus overboord met een wetsuit aan.

Woensdag 18 Juni. Uren gevaren 6 – 21°C–In de ochtend bewolkt/in de middag Zon –Wind NW4

Verrokken van onze ankerplek om 06.00 uur om de brugopening in Demmin te halen om 09.00 uur. Na de brug in Demmin naar Loitz gevaren en voor de brug het anker maar laten zakken. Er waren geen aanmeer plekken om op de brugopening te wachten. Nadat we de brug hadden gepasseerd zijn we aangemeerd.

Donderdag 19 Juni. Uren gevaren 3 – 20°C–In de ochtend half bewolkt/in de middag Zon –Wind NW5-6

Vanmorgen eerst naar de bakker en toen vertrokken naar Hanzestad Anklam. We hadden eerst geprobeerd aan te meren in een box met zijsteiger in de rivier. Het probleem was dat de stroom en harde wind overdwars stonden. Dit ging niet! Toen door gevaren tot net voor de spoorbrug waar een motorboot haven is. Eerst aangemeerd bij een huisboot verhuur bedrijf. Ik had zelf al gekeken in de motorboot haven. Achterin was nog wel een plekje maar dan moest je wel achteruit het kanaal invaren over een afstand van 80 meter door een nauwe doorgang. Toen het telefoon nummer van de havenmeester gebeld. Hij zei dat er geen plaats in de haven was. Ik kon er geen touw aan vastknopen wat hij zei. Hij zei iets van "weiter weiter". Dus zijn we iets verder gevaren waar we een plekje met een gele W (Wasserwanderrastplatz) tussen twee huisboten. Hierna een wandeling door de stad gemaakt. Nog een geocache puzzel opgelost van de vliegende man Otto Lilienthal.

Vrijdag 20 Juni. Uren gevaren 8 – 20°C–Zon –Wind NW4

Vanochtend zijn we om 04:30 uur vertrokken, precies bij zonsopgang, omdat we vandaag flink wat kilometers wilden maken. Bij de monding van rivier de Peene hing een dichte mist over het water, wat het zicht behoorlijk bemoeilijkte. Gelukkig was de mist verdwenen zodra we het open water opgingen. We hebben nog snel een foto gemaakt van het laatste kilometerbordje langs de Peene. Bij Peenemünde zijn we het open water van de Oostzee opgegaan om over te steken naar het eiland Rügen, met havenstad Thiessow als bestemming. Halverwege de oversteek kregen we te maken met stevige golven die schuin van voren kwamen. Het weer op de Oostzee blijft onvoorspelbaar; gisteren waaide het in Stralsund nog met windkracht 8 uit het noordwesten. Eenmaal aangekomen in de haven van Thiessow hebben we aangelegd. Dit is een prachtige haven, waar ook nog actief gevist wordt. Later op de dag hebben we een wandeling gemaakt naar Klein Zicker, een historische plek waar vroeger een radarstation van de Sovjet-Unie stond. Tegen de avond liep de haven steeds voller met boten, wat zorgde voor een gezellige sfeer.

 

Over de veelbesproken Nord Stream 1 en 2 gevaren

Zaterdag 21 Juni. Uren gevaren 6,5 – 27°C–Zon –Wind NW3

Eerst een flinke wandeling gemaakt. We zagen op het weerbericht dat het na zondag onstuimig  weer zou worden voor 7 dagen op Rügen - veel wind op de Oostzee. Dus hebben we besloten om terug te gaan naar Stettiner Haff of Zalew Szczecinski regio. De bedoeling is om zondag naar Swinoujscie te varen en hier een tijdje te blijven voor de harde wind. De terug reis was een rustig zeetje. Toen we in de Peenestrom (een groot meer 4 km breed en 9 km lang met in het midden een vaargeul) voeren kwam er een politie boot in de verte met een noodgang aan met een blauwe zwaailamp. Bleek dat hij ons moest hebben. Hij begon te toeteren toen hij dichtbij kwam. Ze kwamen naast ons varen en door de luidspreker werd er ons verteld in het engels dat we netjes rechts in de vaargeul moesten varen. Hoe ze konden zien dat we niet netjes in de vaargeul zaten is een raadsel. Ze kwamen bijna haaks naar ons toe over het meer (buiten de vaargeul). We waren de enigste boot buiten de politie boot op het hele meer. Ik heb op de kaart gemeten dat de vaargeul 43 meter breed is en de betonning precies 1 km uit elkaar lag. Dat is makkelijk om rechts te houden!!! We zeiden oke en zijn gewoon weer verder gevaren. Waarschijnlijk had hij nog niets voor zijn dagrapport. Vlak bij de Zecheriner brug geankerd samen met wat andere boten.

Zondag 22 Juni. Uren gevaren 6,5 – 31°C–Zon –Wind 0 (geen)

Over een spiegelglad meer gevaren tot net voor de ingang van het Piastowski kanaal. Hier het anker laten zakken en nog even heerlijk gezwommen met dit warme weer. In de namiddag naar een haven in de stad Swinoujscie gevaren. Bij het haven kantoor kregen we een ligplaats toegewezen met een nummer 5.3.1.4. Dus wij naar steiger 5 gevaren en bij 1.4 aangemeerd. We kregen te horen van iemand op de steiger dat we daar niet mochten liggen. Dus terug naar het havenkantoor om te vragen hoe dit zit. Het bleek dat we bij walplaats 5 (boten op de kant) steiger 3 moesten hebben met ligplaats 1.4. Een mooi plekje met een vinger steiger. Naast ons ligt een klein stoombootje.

Track's week 25, 326km

Maandag 23 Juni. Uren gevaren 0 – 24°C–Half bewolkt –Wind W 6-7 Beaufort

Vandaag een havendag veel te veel wind om te varen. Dus de wandelschoenen aan want fietsen is ook geen optie. In de ochtend was de brandweer aan het oefenen met een olie scherm in de haven. In de middag zijn we naar het strand gelopen. We werden gezandstraald dus gauw terug in de luwte.

Dinsdag 24 Juni. Uren gevaren 0 – 20°C–Bewolkt –Wind W7 Beaufort

Vandaag ook nog veel te veel wind om te varen. Eerst naar de Lidl gelopen om wat boodschappen te doen. Nog aan een winkel dame gevraagd waar de eieren staan. Zei keek ons aan als val dood. Uiteindelijk is het ons gelukt om de eieren te krijgen. Er waren geen kassa's open. Je moest je boodschappen met zelfscan doen. Dat is moeilijk omdat alles in het Pools is en de broodjes en tomaten geen streepjes code hebben. Dus wij zijn gewoon bij een kassa gaan staan. Er werd ons verteld om naar de zelfscan te gaan maar we bleven gewoon staan. Uiteindelijk kwam er iemand naar de kassa en werden we niet vriendelijk geholpen. Wat ons opvalt in Polen is dat er weinig vriendelijkheid is. Het beste is om het winkelpersoneel naar een klantvriendelijkheids cursus te sturen.

In de Swina die uitmondt in de zee had een behoorlijke ebstroom (7km) naar zee. De snelheid van de stroming is moeilijk vast te stellen van te voren vanwege de getijden, wind en vermenging van zoet en zout water. Dus dat word nog wel even een dingetje als we vertrekken.

Vandaag de binnenstad bezocht. In de stad staan een paar oude gebouwen en veel nieuwbouw. De stad heeft een zware geschiedenis met vele oorlogen. Er ligt ook een behoorlijke  oorlogsvloot (heb er 38 geteld) in de haven.

De benzine is in Polen goedkoper dan de diesel. Benzine is €1,42 en diesel €1,50.

Woensdag 25 Juni. Uren gevaren 0 – 22°C–Half bewolkt –Wind W6-7 Beaufort

Nog geen vaarweer met deze harde wind. Ook geen fiets weer. Dus de wandelschoenen aan en wat puzzelopdrachten in de stad en in het grote park opgelost. Zoals het eruit ziet gaan we morgen om 05.00 uur weg. De verwachting van de wind is W 2 Beaufort en we hebben dan de stroming mee tot het Zalew Szczecinski meer. Overmorgen is er weer veel wind verwacht en dan willen we van het grote water af zijn.

Donderdag 26 Juni. Uren gevaren 7,5 – 30°C–Zon–Wind W2 Beaufort

Vanmorgen eerst even gekeken of de verwachte stroming de goede kant op was. De stroming was goed. Om 05.15 uur vertrokken. In het kanaal voer een grote drijvende kraan voor ons uit. Wij zijn er achtergebleven vanwege zijn enorme breedte. We hebben de kraan op het meer gepasseerd. Gevaren naar de haven in Szczecin.

Vrijdag 27 Juni. Uren gevaren 8,5 – 24°C–Bewolkt/regen in de middag Zon–Wind W5 Beaufort

Om 05.45 uur vetrokken en over de West Oder naar Bad Freienwalde (Oder) gevaren. Het was goed opletten omdat er met de afgelopen storm op 24 juni veel bomen waren omgewaaid die half over het water lagen. Ook dreven er dikke takken ed in het water. Doordat we nu in het binnenland zijn hebben we geen last van de wind. Er komen warme dagen aan daarom hebben we besloten om naar een van de diepste meren (60 meter) Werbellinsee van Duitsland  te gaan.

Zaterdag 28 Juni. Uren gevaren 6 – 27°C–Zon–Wind W4 Beaufort

Om 08.30 uur arriveerden we bij de scheepslift, en rond 09.20 uur bereikten we de top. Bij Marienwerder voeren we het Werbellinkanaal in, een smalle, kronkelende waterweg die door dichtbegroeide bossen loopt en twee handmatig bediende automatische sluizen passeert. De sluizen zijn geopend van 07.00 uur tot 21.00 uur, waarbij je elk heel uur kunt schutten. We gingen samen met drie andere boten en een kano door de sluizen, die elk een lengte van 40 meter hebben. Vervolgens kwamen we uit op de Werbellinsee, waar we koers zetten richting een idyllisch plekje om voor anker te gaan. Hoewel de natuur rondom het meer prachtig en rustgevend is, werd de sfeer helaas sterk verstoord door geluidsoverlast. In de middag en avond galmde harde muziek vanaf het Fontana Hotel over het hele meer, en het voortdurende gebrul van motoren die rond het meer reden maakte het er niet beter op. Kortom: een schitterend natuurgebied, maar met zoveel lawaai lijkt gehoorbescherming hier geen overbodige luxe.

Zondag 29 Juni. Uren gevaren 1,5 – 25°C–Zon–Wind W3 Beaufort

We vonden een beschut plekje in de luwte van de bossen, waar het anker de bodem kon bereiken op een diepte van 11 meter. Daar hebben we heerlijk rond de boot kunnen zwemmen in het kristalheldere water. Later in de namiddag besloten we richting het Oder-Havel-Kanaal te varen om aan het lawaai te ontsnappen. Net op tijd, om 21.00 uur, konden we nog door de laatste sluis bij Rozenbeck.

Track's week 23,  204km

Maandag 30 Juni. Uren gevaren 4 – 25°C–Zon–Wind NW2 Beaufort

Bij vertrek nog een otter gespot. Die ging er onder water vandoor. Maar omdat het water zo helder is kon ik de otter een heel eind zien. Vandaag ook weer veel bomen in het water waar we omheen moesten varen.

Maandag 30 Juni. Uren gevaren 4 – 25°C–Zon–Wind NW2 Beaufort

Bij vertrek nog een otter gespot. Die ging er onder water vandoor. Maar omdat het water zo helder is kon ik de otter een heel eind zien. Vandaag ook weer veel bomen in het water waar we omheen moesten varen. Na de Lehnitzschleuse hebben we geankerd in de Lehnitzsee.

Dinsdag 1 Juli. Uren gevaren 3 – 33°C–Zon–Wind NW1 Beaufort

Vertrokken en naar de Tegeler See gevaren en hier het anker laten zakken. Een mooi meer net boven Berlijn. Het water 23°C in de bovenlaag is helder en diep. Lekker zwemwater. Wij zijn niet de enigste die ankeren. Er zijn al aardig wat boten op het meer. Het is zo te zien een favoriete ankerplek.

Woensdag 2 Juli. Uren gevaren 0 – 38°C–Zon–Wind NW1 Beaufort

Het wordt volgens de berichten 38 graden vandaag. Dus hebben wij het zwemtrapje naar beneden gedaan. In de middag kwam er een stel langs op de SUP en vroegen voor iets te drinken. Het was ook super warm. 2 blikjes koud Klok bier gegeven. Nog een leuk gesprek gehad met de suppers. We houden de buienradar goed in de gaten voor mogelijke onweersbuien. We kregen midden in de nacht via de weerapp een waarschuwing van mogelijk zware windstoten windkracht 8. Dus alles aan dek weggeborgen. De motor hebben we vast warmgedraaid zodat als het nodig snel te kunnen vertrekken. Indien nodig konden we weg en met draaiende motor de luwte van de eilandjes zoeken. We hebben in het verleden ook al eens een kortstondige onweersstorm op deze manier uitgezeten. Op een gegeven moment begon het behoorlijk te waaien maar we lagen redelijk beschut. Het anker hield! In de ochtend lagen de mede ankeraars ook nog allemaal op de plek.

 

Donderdag 3 Juli. Uren gevaren 3 – 24°C–In de ochtend regen daarna zon–Wind NW4 Beaufort

Gevaren via Schleuse Spandau met 4 andere motorboten en  naar de jachthaven in Spandau gevaren.

Maak jouw eigen website met JouwWeb